Lipoedeem


Wat is lipoedeem?
Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke en chronische ziekte. Een officiële ziekte waar tot de dag van vandaag nog geen medicijn voor is uitgevonden._
Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vet(lip) en vocht(oedeem).
Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Kenmerkend is dat bij Lipoedeem de vaak dikke benen, ook bij afvallen dik blijven. Dit heeft vaak de vorm van een (paard)rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan.  Handen en voeten zijn echter nooit aangedaan (in tegenstelling tot lymfoedeem).
Als lipoedeem niet wordt behandeld, ontwikkelt vaak lymfoedeem (vochtophoping) in een periode van vijftien jaar.  Je spreekt dan van een liplymfoedeem ook wel lymfolipoedeem genoemd.  Regelmatig is er ook een combinatie met spataderen.
Wat zijn de oorzaken van lipoedeem? 
Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen. En, de ziekte wordt niet veroorzaakt door teveel eten. Bovendien staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen.
Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. Bij wijze van uitzondering speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol. 
Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat bij een aantal patiënten ook sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel lymfo-lipoedeem genoemd.
Hoe herken je Lipoedeem?
Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt, zodat ergere klachten voorkomen kunnen worden.
Hierdoor wordt de kans op verergering en complicaties mogelijk voorkomen.
 •  pijn in de benen;
 •  slecht slapen;
 •  krampen;
 •  drukpijn" in de aangedane ledematen (lijkt op fibromyalgie);
 •  bewegingsbeperking bij het lopen (de huid schuurt tegen elkaar);
 •  zwaar gevoel in de benen;
 •  pijn in de gewrichten;
 •  opgezwollen benen (oedeem);
 •  sinaasappelhuid en cellulitis;
 •  vaak is er de combinatie met vochtophoping meestal in de tweede helft van de dag;
 •  gemakkelijk en regelmatig ontstaan van blauwe plekken;
 •  last van koude handen, voeten en/of onderbenen.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Afhankelijk van het ziektebeeld en vooral het stadium van het lipoedeem kan huid- en oedeemtherapeut je behandelen met oedeemtherapie. Met manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek) of specifieke oedeemgrepen, zorgt de huidtherapeut er dan voor dat het vocht beter wordt afgevoerd. Hierdoor vermindert meestal de pijn.
Na lymfdrainage volgt eventueel het zwachtelen (compressietherapie) van de behandelde ledematen. Bij een stabiele situatie volgt het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Daarbij krijgt u vaak ook bewegingsoefeningen uitgelegd en het advies om licht te sporten (zwemmen is zeer aan te raden). Heeft u therapeutische elastische kousen , dan is het zeer aan te bevelen deze altijd te dragen.
Meer weten?
Herkent u zichzelf in bovenstaande omschrijving? Neem dan contact met ons op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.