Overbeharing


Elektrische epilatie is één van de methodes om ongewenste en storende haargroei 'definitief' te verwijderen.

 

Elektrische epilatie is geschikt voor:

  • relatief kleine oppervlaktes, zoals haar in het gezicht
  • alle haarkleuren
  • grijze, witte, blonde en rode haren die niet met licht- of lasertherapie verwijderd kunnen worden
  • dunne haren die niet met lichttherapie (laser, IPL, VPL) verwijderd kunnen worden

Wat houdt de behandeling in?

De huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden en geeft vervolgens enkele seconden stroom. Door de stroom ontstaat er warmte in het haarzakje, waardoor de haar beschadigd en vernietigd wordt. De storende haren worden een voor een behandeld. Er komen dunnere en zwakkere haren terug die opnieuw behandeld moeten worden. Uiteindelijk zullen alle haren verdwenen zijn. Elektrische epilatie is ongevaarlijk voor de huid maar niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrische epilatie voor iedereen draaglijk te maken. Soms reageert de huid gevoelig op de behandeling: hij wordt rood en er komen pukkeltjes.

 

Resultaat

Helaas is een haar na één behandeling niet definitief verwijderd. Dit heeft meerdere oorzaken, zoals de groeicyclus van de haren en het herstellend vermogen van het lichaam.

  • Groeicyclus
    Haren doorlopen een bepaalde groeicyclus met verschillende fases. Alleen in de groeifase zit de haar nog vast in de haarwortel en is de behandeling effectief. Niet alle haren zijn op hetzelfde moment in de groeifase; een deel van de haren is dus onzichtbaar aan de oppervlakte van de huid.
  • Herstellend vermogen van het lichaam
    Een haarzakje bevat vele cellen die ervoor kunnen zorgen dat er een haar gevormd wordt. Na één behandeling met elektrische epilatie worden helaas niet al deze cellen vernietigd. Het lichaam heeft de gewoonte om na beschadiging en verwonding weer te gaan herstellen. Ook bij elektrische epilatie is dit het geval. Vanuit de cellen die niet beschadigd zijn, zal het lichaam opnieuw een haar proberen te vormen. Door de behandeling keer op keer te herhalen, zal het haarzakje zich steeds moeilijker herstellen en uiteindelijk volledig vernietigd worden.

Duur

De behandelperiode varieert van enkele maanden tot enkele jaren, afhankelijk van de grootte van het behaarde oppervlak. Het doel van de behandeling is haarvermindering. Er kan geen garantie geboden worden dat het behandelgebied volledig haarloos wordt. Er kunnen altijd weer nieuwe haren ontstaan, bijvoorbeeld tijdens de menopauze en door het gebruik van bepaalde medicijnen. Onderhoudsbehandelingen kunnen een tot twee keer per jaar nodig zijn om nieuwe haren weer te verwijderen.

 

Voorbereiding

Stop vier weken voor de behandeling met harsen, epileren of andere vormen van ontharing. De haren mogen wel tussen de behandelingen door kort geknipt of geschoren worden en u mag ontharingscrème gebruiken. Zorg ervoor, dat de haren tijdens de behandeling lang genoeg zijn om met een pincet te pakken.

 

Nazorg

Gebruik UVA- en UVB bescherming: vermijd de eerste zes weken het zonlicht, de zonnebank en gebruik geen zelfbruinende crèmes. Bescherm de huid om verkleuring te voorkomen.

 

Alternatieve behandeltechniek

Lasertherapie

Als de haren dik en donker zijn, of als het behaarde oppervlak groot is en elektrische epilatie te tijdrovend wordt, zal de huidtherapeut behandeling met de laser aanbevelen. Gepigmenteerde (zwarte en donkerbruine haren) kunnen zowel met elektrische epilatie als met licht- of laserapparatuur behandeld worden. Grijze, witte, blonde en rode haren zijn lastiger te verwijderen met lasertherapie.

Omdat de huidtherapeut de behandeling niet haartje voor haartje aanpakt maar meerdere haren tegelijk, kunnen in korte tijd grote oppervlakten behandeld worden. 

 

 Heeft u na het lezen van deze  informatie nog vragen en/of opmerkingen dan kunt u gerust contact met ons opnemen.