LITTEKENTHERAPIE

Littekentherapie

Veel mensen hebben littekens ergens op hun lichaam of in hun gezicht. Het kan zijn dat u een pijnlijk en trekkerig gevoel ervaart in uw litteken. Of een gevoel van onzekerheid door een litteken dat zich op een zichtbare plek op uw lichaam bevindt. Wij zijn gespecialiseerd in littekentherapie en helpen u graag bij het samenstellen van een behandelplan dat passend is voor uw huid.

Wat zijn littekens?
Littekens zijn ontsierende huidafwijkingen die ontstaan na een diepe weefselbeschadiging. Littekenweefsel kan ontstaan door een infectie (bijvoorbeeld acne), een slechte huidconditie of een slechte doorbloeding van het gebied. De huid wil deze beschadiging sluiten en maakt hiervoor (te) veel collageen aan, waardoor een verheven litteken ontstaat. Een litteken dat jeukt, een branderig of trekkend gevoel geeft kan het dagelijks leven beïnvloeden. Daarnaast blijft een litteken altijd voelbaar en zichtbaar door de structuur en de kleur van het collageen.

Hoe kan ik mijn littekens behandelen?
Littekentherapie is een effectieve behandeling om littekens zichtbaar te verminderen en klachten ten gevolge van littekens, zoals pijn en onzekerheid weg te nemen. De behandeling van littekens is altijd afhankelijk van het soort litteken. Wij stellen een persoonlijkheid behandelplan op maat op om het optimale resultaat te bereiken.

Hoe gaat littekentherapie in zijn werk?
Wij behandelen littekens door middel van littekenmassage en, indien nodig, siliconenpleisters. De manier waarop littekens gemasseerd worden is afhankelijk van het soort litteken.

Bij een atrofisch litteken is het doel van de littekenmassage om de doorbloeding rondom het litteken te stimuleren. Op deze manier wordt het litteken beter gevoed, waardoor het steviger wordt en minder ingetrokken.

Bij een hypertrofisch litteken is het doel om het litteken te versoepelen en te vervlakken. Het is hierbij van belang om de behandeling vroegtijdig te starten. Hoe eerder wordt begonnen met behandelen hoe groter de kans op verbetering.
Door siliconenpleisters of siliconengel op het litteken aan te brengen wordt het litteken vlakker, soepeler en egaler van kleur.

Hoe ziet mijn huid er na de behandeling uit?
Na de behandeling kan het litteken tijdelijk jeuken en een rode verkleuring vertonen. De jeuk is een teken dat de huid aan het genezen is. En de rode kleur laat zien dat de doorbloeding van het gebied gestimuleerd is. Aangezien littekens tijdens de herstelperiode gevoeliger zijn voor zonverbranding of het ontstaan van pigment, raden wij aan het gebied te beschermen met een zonbescherming van minimaal SPF 30.

Hoe vaak moet ik littekentherapie ondergaan?
Bij littekens zijn er in de meeste gevallen minimaal 6 behandelingen nodig. Echter blijft dit aantal altijd afhankelijk van het soort litteken en de achterliggende factoren. De behandelfrequentie kan variëren van 1 tot 2 maal per week. Wij raden u aan om de siliconenpleisters, indien geadviseerd, minimaal 3 maanden te dragen.

Welk resultaat kan ik verwachten?
De resultaten van littekentherapie zijn voor iedereen verschillend, maar een litteken zal nooit volledig verdwijnen. De behandeling zorgt ervoor dat het litteken soepeler wordt, beter doorbloed is en het litteken wordt verfraaid. Het gevolg hiervan is dat klachten als pijn en trekkrachten verminderen. Niet geheel onbelangrijk: littekentherapie kan een positief effect hebben op jouw zelfvertrouwen.

Worden mijn kosten voor littekentherapie vergoed?
Littekentherapie kan in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit het aanvullende pakket. Vraag bij uw zorgverzekering na of u voor een vergoeding in aanmerking komt. Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.
Share by: