PIGMENTBEHANDELING

Pigmentbehandeling

Er bevinden cellen in je huid die pigment aanmaken. Pigment, ook wel melanine genoemd, is een bruine kleurstof. Normalerwijze geven pigmentcellen kleine pigmentkorrels af aan de bovenste laag van de huid, welke de huidskleur bepalen. Echter zijn er verscheidene factoren welke ertoe kunnen leiden dat proces verstoord raakt. UV-straling, de hormonale activiteit en de beschadiging van de huid zorgen voor een ophoping van pigment waardoor pigmentvlekken ontstaan. Zowel pigmentvlekken in het gelaat, op de handen en het lichaam kunnen effectief behandeld worden. Wij zijn gespecialiseerd in pigmentbehandelingen en helpen je graag bij het samenstellen van een behandelplan dat passend is voor je huid.

Hoe bereid ik mijn huid voor op de behandeling?
Om een optimaal resultaat te kunnen behalen en behouden, is het van belang om de huid goed voor te bereiden door middel van pigment remmende huidproducten.

Hoe gaat een pigmentbehandeling in zijn werk?
Pigmentvlekken kunnen effectief behandeld worden met verschillende soorten behandelingen. Afhankelijk van het soort pigment en het huidtype wordt een keuze gemaakt in de soort behandeling. Met cryotherapie kunnen zonnevlekken goed behandeld worden. De koude vloeibare stikstof zorgt ervoor dat overtollig of aangetast weefsel afsterft en vervolgens vervangen wordt door een nieuwe, gezonde huid.

Lasertherapie is een effectieve methode om oppervlakkig gelegen pigment te behandelen. Een pigment laserbehandeling wordt als licht gevoelig ervaren. Het licht van de laser geeft warmte (energie) af aan de roodbruine kleur van de pigmentvlek. Door de verhitting wordt het pigment afgebroken, maar blijft de omringende huid intact.

Bij het toepassen van peelings worden mooie resultaten behaald bij de aanpak van pigmentproblemen. We verwijzen je graag verder naar de behandelmogelijkheid peelings.

Hoe ziet mijn huid er na de behandeling uit?
Na de behandeling kan de huid roodheid en een zwelling vertonen. Tevens kleurt het pigment vaak tijdelijk donkerder. Na enkele dagen kan er een schilfering of korstvorming ontstaan. Wij adviseren je om je huid rustig te laten herstellen, en niet te gaan krabben om wrijving te voorkomen. Verder is het belangrijk om zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en de huid goed te beschermen met een zonbescherming van minimaal SPF 30.

Hoe vaak moet ik een pigmentbehandeling ondergaan?
Het aantal behandelingen is afhankelijk van het soort pigment. Hoe oppervlakkiger het pigment, hoe minder behandelingen er nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Bij ouderdoms- , lever- en zonnevlekken zijn vaak 1 tot 3 behandelingen nodig.

Welk resultaat kan ik verwachten?
Pigmentvlekken zullen geleidelijk verminderen of verdwijnen, waardoor de huidteint egaler toont. Het resultaat is afhankelijk van de oorzaak van het pigment, de diepte van het pigment, de intensiteit van de kleur, het huidtype en het zongedrag. Tijdens een intakegesprek kunnen wij het pigment beoordelen en de verwachtingen met je bespreken. Onder invloed van hormonen en zonlicht kunnen na de behandeling opnieuw pigmentvlekken ontstaan. Het dagelijks gebruiken van een zonbescherming van SPF 30 raden wij aan om het (opnieuw) ontstaan van pigmentvlekken te vermijden.

Worden mijn kosten voor een pigmentbehandeling vergoed?
Een pigmentbehandeling voor pigmentvlekken in het gezicht kan in sommige gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed worden onder de noemer 'camouflagetherapie' vanuit het aanvullende pakket. Vraag bij je zorgverzekering na of jij voor een vergoeding in aanmerking komt. Onze huidtherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten en zijn geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.
Share by: